Impregneren betekent het verzadigen van een vaste stof met een vloeistof. Dat is niet alleen van toepassing op gevels, maar ook op kleding, schoenen, etc. Meestal gaat het dan om beschermingsmiddelen.
Als we spreken over hydrofoberen, dan gaat het specifiek over iets waterafstotend maken. Het woord 'hydrofoob' wordt letterlijk vertaald als 'waterafstotend'. In dit geval betekent hydrofoberen het impregneren van een gevel met een waterafstotend middel, zoals Silcores HG30.
U kunt gemakkelijk berekenen hoeveel Silcores RX80 Injectiegel u nodig heeft om uw vochtige muren te behandelen.
Als u toch ongeopende cartouches over heeft, nemen wij ze in de meeste gevallen terug.
Onze webshop heeft een handige berekeningsmodule die u vertelt hoeveel RX80 Gel u ongeveer zal nodig hebben.
Hieronder vindt u een gedetailleerde verbruikstabel van de gel tegen opstijgend vocht.
Verbruik bij een boordiameter van Ø14 en 10 boorgaten per lopende meter (in de praktijk kan het verbruik licht variëren):
Muurdikte (cm) | Diepte injectiegaten (cm) | Verbruik / lopende meter (liter) |
10 | 7 | 0,11 |
14 | 11 | 0,17 |
18 | 15 | 0,23 |
20 | 17 | 0,26 |
27 | 24 | 0,37 |
30 | 27 | 0,42 |
36 | 33 | 0,51 |
40 | 37 | 0,57 |
50 | 47 | 0,72 |
60 | 57 | 0,88 |
Bekijk hier onze demofilm Zelf Muren Injecteren met Silcores RX80.
De droogtijd van een muur hangt af van de aard en dikte ervan. Ook het oorspronkelijke vochtgehalte van de muur speelt een grote rol. In een ruimte met voldoende verwarming en verluchting droogt een muur op aan gemiddeld 2,5 cm per maand. Een muur met een dikte van 20 cm heeft dus 8 maanden nodig, muren dikker dan 30 cm meer dan een jaar.
U hoeft niet te wachten tot het einde van de droogperiode om de muren verder af te werken. De Durabase Barrier Fleece is een pleistermembraan dat u meteen kan aanbrengen nadat u klaar bent met injecteren. Ook de Silcores SaneerMix laat u toe onmiddellijk na de behandeling met injectiegel verder te gaan met de afwerking.
De Silcores RX80 Gel bevat 80% actieve stoffen. Die bestaan uit speciaal ontwikkelde silanen en siloxanen die in de muur verharsen om een waterafstotende barrière te vormen tegen optrekkend vocht. Door de hoge concentratie actieve stoffen is de Silcores Injectiegel een van de meest doeltreffende remedies tegen opstijgend vocht.
De Silcores producten bevatten geen solventen of paraffine. In tegenstelling tot vele andere injectieproducten is Silcores dus niet schadelijk voor mens of milieu. De gel is bovendien geurloos en u heeft geen beschermende kleding te dragen.
Het WTCB (Wetenschappelijk Technisch Centrum voor Bouw) heeft Silcores RX80 gel tegen opstijgend vocht gequoteerd als ‘Hoogst efficiënt product’. U kan er dus zeker van zijn dat u een product van voortreffelijke kwaliteit gebruikt.
Bekijk hier onze demofilm Zelf Muren Injecteren met Silcores RX80.
Opstijgend grondvocht komt voor in nagenoeg alle muren die in contact staan met de grond en geen waterkering of een foutief geplaatste waterkering hebben. Bouwmaterialen die in contact staan met water of met vochtige grond nemen namelijk vocht op door capillariteit (de eigenschap van bouwmaterialen om water uit de grond op te zuigen). Dat verschijnsel komt voor bij zowat alle soorten traditioneel metselwerk, zelfs bij breuksteen of weinig-poreuze materialen zoals hardsteen of graniet.
Gewoonlijk bereikt opstijgend grondvocht in metselwerk een maximumhoogte van 0,8 tot 1,2 meter. In sterk geventileerde gebouwen of wanneer het grondwater weinig zouten bevat, stijgt het grondvocht minder hoog. Ook de aanwezigheid van een kelder beperkt meestal de stijghoogte boven het maaiveld. Het vocht kan echter hoger stijgen wanneer het moeilijker verdampt, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van zouten in het metselwerk.
Opstijgend grondvocht komt altijd onderaan de muur voor. Vaak uit dat zich in loskomend behang, afshilferende verf, schimmel en witte zoutvlekken. Dat zijn dan ook de symptomen waaraan u optrekkend vocht kan herkennen.
Vochtproblemen ten gevolge van capillair opstijgend grondvocht kunnen effectief opgelost worden door het injecteren van de Silcores RX80 Gel. Na deze doeltreffende ingreep tegen opstijgend grondvocht ontstaat er een horizontale sperlaag over de gehele muur. Daardoor vindt er nauwelijks of geen opstijgend vochttransport meer plaats. Na de behandeling kan het uitdrogen van de muur van start gaan.
Wanneer u merkt dat uw muren vochtig zijn door opstijgend grondvocht, moet u dat zonder twijfel aanpakken. Optrekkend grondvocht kan immers grote gevolgen hebben. Het veroorzaakt (meer nog dan andere vochtproblemen) grote schade aan de binnen- en gevelafwerkingen, zoals afbrokkelende pleister, loskomende verflagen en beschadigde voegen.
Daarnaast veroorzaken de zouten in het grondvocht nog meer schade. Door de migratie en kristallisatie van bodem- en materiaalzouten kunnen er witte zoutkringen op de muur verschijnen. Bovendien komt de gezondheid van de bewoners in het gedrang door bijvoorbeeld schimmelvorming.
Gelukkig kunnen al deze problemen opelost worden door het plaatsen van een doeltreffende vachtbarrière met Silcores RX80 Gel.
Ja, dat is geen enkel probleem. Spouwmuren, holle bakstenen en muren van breuksteen zijn probleemloos te behandelen. Indien de te behandelen muur opgebouwd is uit holle bakstenen moet er net boven de voeg geboord en geïnjecteerd worden. Daardoor kan de Silcores RX80 Gel niet weglopen in de bakstenen maar blijft hij op de voeg liggen. De gel zal in een later stadium in de holle ruimtes van de steen verdampen.
Let wel: meer Silcores RX80 injecteren dan de inhoud van een boorgat is volstrekt nutteloos.
Bekijk hier onze demofilm Zelf Muren Injecteren met Silcores RX80.
Ja, opstijgend vocht is gevaarlijk en kan nefast zijn voor de gezondheid van de bewoners. Vochtige muren veroorzaken schimmels in huis. Schimmels zijn niet alleen zichtbaar op de muren, ze brengen ook onaangename geuren met zich mee en verspreiden bacteriën via de luchtwegen. Die bacteriën kunnen ademhalingsstoornissen, astma, allergieën of rinitis tot gevolg hebben.
Bij gebouwen met een vochtgevoelige muurafwerking of panden waarin vochtgevoelige voorwerpen bewaard worden, wordt het luchtvochtgehalte regelmatig gemeten en opgevolgd. In zulke omstandigheden is het noodzakelijk om de luchtvochtigheid goed te monitoren.
Het is nuttig om in elk gebouw met vochtproblemen het luchtvochtigheidsgehalte op te volgen.
Er zijn verschillende toestellen op de markt om de luchtvochtigheid te meten, waaronder hygrometers en dataloggers.
Hygrometers worden vaak gebruikt om de luchtvochtigheid in huis te meten. Een nadeel van deze toestellen is dat ze enkel een ogenblikkelijke waarde van de luchtvochtigheid geven. Indien men het luchtvochtgehalte gedurende een langere periode wil volgen, moet men geregeld de ogenblikkelijke waarden aflezen en optekenen.
Een datalogger, ook wel datarecorder genoemd, is een digitaal meetinstrument dat zowel de temperatuur als de luchtvochtigheidsgraad kan registreren. De meting gebeurt door middel van een ingebouwde sensor. Die technologie laat toe de vochtigheidsgraad op een eenvoudige manier te meten. Professionals maken dan ook steeds vaker gebruik van dataloggers voor verschillende toepassingen.
Als u een huis koopt dat u wil renoveren, is het aangewezen om te letten op “verborgen” opstijgend vocht. Kijk naar de binnenafwerking van de muren: die kan er geplaatst zijn om opstijgend vocht te verbergen.
De aanwezigheid van een cementbepleistering, vezelcementplaten of een lambrisering onderaan de muren in oude huizen duidt dikwijls op de aanwezigheid van opstijgend grondvocht. Ook de aanwezigheid van gebitumineerd karton en van lood- of aluminiumfolie onder het behangpapier wijst vaak op het feit dat de vroegere bewoners van het huis zulke problemen ondervonden.
Het spreekt voor zich dat zulke binnenafwerkingen het vochtprobleem niet oplossen.
Vochtproblemen zijn erg vervelend en hebben verschillende negatieve gevolgen. Daarom wilt u natuurlijk zo snel mogelijk afrekenen met uw vochtige muren. Silcores RX80 is een doeltreffend product tegen optrekkend vocht. De gel heeft drie grote troeven:
Door de hoge concentratie actieve stoffen en de toepasbaarheid op een brede waaier van materialen, hoort Silcores RX80 bij de meest efficiënte oplossingen tegen opstijgend vocht. Doordat de gel de nodige tijd krijgt om te migreren naar de capillaire ruimtes van de steen en het voegwerk zal de barrière minstens even doeltreffend zijn als een injectie met vloeistoffen onder druk.
Wanneer u de Silcores producten gebruikt in uw strijd tegen opstijgend vocht, komen er geen grote breekwerken aan te pas. De gels zijn bovendien geurloos en vormen geen vlekken. Het aanbrengen van de producten gaat zeer eenvoudig en snel, om een minimum aan hinder te garanderen.
De Silcores producten zijn, door hun laag niveau van toxiciteit, 100% veilig. Aan het gebruik van de gel is geen enkel risico verbonden voor de huisbewoners. De watergedragen samenstelling van de producten zorgt ervoor dat het onderhoud van het materiaal eenvoudig en veilig kan gebeuren, zonder giftige dampen. De Silcores producten zijn niet enkel onschadelijk voor de mens, maar ook voor het milieu. Ze bevatten immers geen solventen of paraffine. Dankzij de volledig recycleerbare verpakking wordt de hoeveelheid afval sterk gereduceerd.
Bekijk hier onze demofilm Zelf Muren Injecteren met Silcores RX80.
Men spreekt van regendoorslag als het regenwater door het metselwerk van de buitenmuren dringt en zo de binnenafwerking bevochtigt. De kans op regendoorslag wordt onder andere beïnvloed door:
Het kan gebeuren dat vocht infiltreert langs kieren en voegen in de buitenmuur. Dat vocht veroorzaakt schade, net zoals regendoorslag. Het is belangrijk om de juiste oorzaak van het vochtprobleem te kennen voor u begint aan werkzaamheden om het probleem op te lossen. De behandeling tegen regendoorslag helpt namelijk niet wanneer het vocht afkomstig is van infiltratie door kieren en voegen. Daarom moet u bij de diagnose telkens ook de detaillering en de aansluitingsdetails zorgvuldig bekijken. Bij twijfel laat u zich best adviseren door een professional die de juiste diagnose kan stellen.
De kans op regendoorslag doorheen massief buitenmetselwerk kan definitief worden vermeden door middel van een waterwerende oppervlaktebehandeling met de Silcores HG30 Hydrofuge gel. Zo maakt u uw gevel waterwerend, terwijl die wel nog de verdamping van vocht naar buiten toelaat.
Oplosbare zouten, zoals nitraten of chloriden, kunnen na verloop van tijd in het metselwerk van oude gebouwen terechtkomen. Nitraten en chloriden zijn meestal erg hygroscopisch, ze absorberen veel meer water uit de lucht dan andere zouten, zoals sulfaten en carbonaten. Dat wil zeggen dat ze zelfs bij een normale relatieve vochtigheid vocht uit de lucht opnemen, waardoor het vochtgehalte van het metselwerk stijgt. Op die manier kunnen allerlei vormen van schade ontstaan.
Hygroscopische zouten komen vaak voor bij oud metselwerk dat gedurende tientallen jaren aan capillair opstijgend grondvocht is blootgesteld. De aanwezigheid van hygroscopische zouten kan echter ook te wijten zijn aan het geringste contact van het metselwerk met organische stoffen (landbouw of afvalwater), chemische stoffen (industrie) of zoutoplossingen (voedingssector).
Metselwerk met een hoog gehalte aan hygroscopische zouten wordt vaak gekenmerkt door plaatselijke vochtige zones, vooral tussen 0,5 en 1,5 m boven het maaiveld. In dezelfde zones komen soms ook andere schadebeelden voor: zoutafzettingen, beschadigde voegen of bakstenen, loskomend pleisterwerk…
Tot nu toe bestaat er nog geen doeltreffende, veilige en ecologisch verantwoorde techniek om zouten uit het metselwerk te verwijderen. U kan daarentegen wel voor een goede binnenafwerking kiezen zoals de Silcores SaneerMix of de DurAll Barrier Fleece. Zo kan u uw (binnen)muurbekleding afschermen van de zouten in het metselwerk.
Een spouwmuur is een muur met een open ruimte (een spouw) tussen het binnen- en buitenblad. Die spouw heeft een isolerende functie en voorkomt vochtdoorslag van buiten naar binnen. Zulke spouwmuren komen meestal voor in relatief recente gebouwen.
Als zo’n spouwmuur aan slagregen blootgesteld is, kan er doorheen het buitenspouwblad regenwater in de spouw terechtkomen. Indien er geen of een foutieve waterkering is geplaatst, werkt de spouwdrainering niet. Door de aanwezigheid van bouwafval in de spouw kan de goede werking van dergelijk membraan eveneens verhinderd worden. Ook wordt de hoeveelheid water die uit de spouw moet afgevoerd worden dikwijls onderschat. Als er geen openingen zijn om het opgevangen spouwwater af te voeren, kan het water zijdelings weglopen en binnendringen langs elke mogelijke onderbreking.
Om de waterdichtheid van de voegen tussen de ruwbouw en het schrijnwerk te verzekeren, worden ze meestal uitgevoerd met een soepele kit. Omdat dergelijke kitvoegen kunnen verouderen, moet men steeds bijzondere aandacht schenken aan hun kwaliteit.
Bij oude ramen komt het wel eens voor dat er water doorsijpelt langs het schrijnwerk. Bij de hedendaagse ramen van hout, kunststof of aluminium is dat gevaar weliswaar klein. Zowel bij oud als bij nieuw schrijnwerk kunnen er echter vochtproblemen voorkomen ten gevolge van een onzorgvuldige montage en plaatsing.
Tenzij het dak in slechte staat verkeert, gebeurt het maar zelden dat het regenwater door de dakbedekking of de dakdichting doorsijpelt. Vochtproblemen onder het dak komen wel regelmatig voor, ter plaatse van de aansluitingen tussen de dakelementen onderling of tussen het dak en het metselwerk (bv. dragende muren, gemene muren, schoorstenen). Vooral wanneer een aanvankelijk onbewoonde zolder tot een woonruimte verbouwd wordt, kunnen kleine infiltraties al snel als storend ervaren worden.
Waterinfiltratie of vochtdiffusie doorheen ondergrondse muren (vb. kelders) kan onder meer herkend worden aan vochtvlekken, uitkristalliserende zouten of schade aan de binnenafwerking.
Gelijkaardige problemen kunnen zich voordoen als de bodem niet voldoende vochtdoorlatend is en er daardoor plassen ontstaan tegen de constructie. Als het terrein afhelt naar de constructie toe, wordt dat effect nog versterkt.
Ook wanneer er geen directe infiltratie doorheen de ondergrondse muren is, kan er schade ontstaan. Door middel van capillair vochttransport en migratie van zouten stijgt het grondwater op in de poreuze bouwmaterialen die in contact staan met de grond. Wanneer capillair vochttransport in horizontale richting schade veroorzaakt aan de keldermuren, spreekt men van vochtdiffusie doorheen ondergronds metselwerk. Daarnaast is er meestal ook sprake van capillair vochttransport in verticale richting, tot boven het maaiveld. In dat geval spreekt men van opstijgend grondvocht.
Vochtproblemen veroorzaakt door waterinfiltratie of vochtdiffusie doorheen ondergronds metselwerk, kunnen meestal alleen maar opgelost worden door middel van ingrijpende werkzaamheden. In sommige gevallen moet er een waterdichte buitenbekuiping of/en een drainering aangebracht worden met behulp van een waterdichtingsmortel.
Lucht bevat een zekere hoeveelheid waterdamp. De maximale hoeveelheid waterdamp die lucht kan bevatten, is afhankelijk van de temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer waterdamp de lucht kan opnemen. Wanneer de lucht met een bepaalde relatieve vochtigheid afkoelt, ontstaat er condensatie van water.
Zoals het woord ‘oppervlaktecondensatie’ reeds duidelijk maakt, gaat het hier om een oppervlakteverschijnsel: het muuroppervlak is vochtig, terwijl het metselwerk zelf doorgaans droog is. Wanneer vochtige lucht in contact komt met een koud oppervlak, ontstaat er oppervlaktecondensatie.
Dat gaat vaak gepaard met zichtbaar vochtige muren in het gebouw, vooral in koude ruimtes zoals slaapkamers of een berging. Condensatieproblemen komen verder vooral voor in hoeken, achter meubels en op de binnenzijde van buitenmuren die naar het oosten of het noorden gericht zijn.
Onder invloed van dampdrukverschillen tussen de binnen- en de buitenomgeving ontstaat er dampdiffusie doorheen de constructie. Tijdens het diffusieproces kan er een zekere hoeveelheid damp in de constructie condenseren. Men spreekt dan van inwendige condensatie.
Dit fenomeen komt eerder uitzonderlijk voor, en dan voornamelijk in oudere gebouwen met massieve buitenmuren.
Hoewel het probleem soms erg ingewikkeld lijkt, kan de schade ten gevolge van condensatie steeds beperkt worden door het onderhouden van redelijke woonomstandigheden met betrekking tot ventilatie, verwarming en muurisolatie.
Een doeltreffende ventilatie beperkt de relatieve luchtvochtigheid in het gebouw en verlaagt zo het dauwpunt van de omgevingslucht. Door het verhogen van de luchttemperatuur in de ruimten verhoogt eveneens de oppervlaktetemperatuur van de betrokken buitenmuur. Zo wordt de kans op oppervlaktecondensatie beperkt.
Opstijgend grondvocht komt voor in nagenoeg alle muren die in contact staan met de grond, zonder waterkering of met een foutief geplaatste waterkering. Bouwmaterialen die in contact staan met water of met vochtige grond nemen vocht op door capillariteit (de eigenschap van bouwmaterialen om water uit de grond op te zuigen). Dat verschijnsel komt voor bij zowat alle soorten traditioneel metselwerk, zelfs bij breuksteen of weinig-poreuze materialen zoals hardsteen of graniet.
De verdamping van het opstijgende vocht kan bovendien verhinderd worden door zouten in het metselwerk.
Vochtproblemen ten gevolge van capillair opstijgend grondvocht kunnen effectief opgelost worden door het injecteren van de Silcores RX80 Gel.
Na een doeltreffende ingreep tegen opstijgend grondvocht door middel van die injectiegel, ontstaat er een horizontale sperlaag over de gehele muur. Zo vindt er nauwelijks of geen opstijgend vochttransport meer plaats.
Na de behandeling kan het uitdrogen van de muur van start gaan.
Bij de planning van nieuwbouw- of renovatiewerken moet men rekening houden met de eventuele aanwezigheid van bouwvocht. Meestal is het vrij duidelijk zichtbaar en plaatselijk. In bestaande gebouwen komt bouwvocht vaak voor op de plaats van recent aangebrachte of verwerkte materialen.
Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat na het plaatsen van een nieuwe dekvloer, het vocht uit de nieuwe, nog natte vloer wordt opgetrokken door de muren. Dan spreekt men van bouwvocht. Hetzelfde kan gebeuren bij alle bouwmaterialen als pleister of mortel die worden aangemaakt met water. De aanwezigheid van bouwvocht kan gepaard gaan met een hoge relatieve luchtvochtigheid in de betrokken ruimten, het voorkomen van schimmels of zwammen, zoutafzetting enz.
Indien de verdamping van het aanwezige bouwvocht niet verhinderd wordt, verdwijnt het probleem geleidelijk zonder bijkomende ingrepen. Na voldoende droging kan de vastgestelde schade plaatselijk hersteld worden. Afwerklagen mag u bijgevolg pas aanbrengen nadat het metselwerk voldoende gedroogd is, wat enkele maanden kan duren. Indien u de muur onmiddellijk wil afwerken, kan u gebruikmaken van de DurAll Barrier Fleece, een pleistermembraan dat voorkomt dat het vocht zich verplaatst naar uw herpleistering. Waar u wel rekening mee moet houden is dat de droogtijd dan verdubbelt, omdat u één zijde van de muur volledig afsluit.
Wanneer u op zoek gaat naar een doeltreffende oplossing voor uw vochtprobleem, is het belangrijk dat u eerst de oorzaak van het probleem achterhaalt. Als u niet de juiste oorzaak kent, kan u ook niet de juiste oplossing kiezen. Vochtproblemen in de woning worden vaak veroorzaakt door toevalligheden. Twee voorbeelden van zulke toevallige vochtoorzaken zijn:
Het is belangrijk dat u toevallige vochtoorzaken uitsluit voordat u overgaat tot het gebruik van vochtwerende producten, bijvoorbeeld tegen opstijgend vocht. In sommige gevallen is het nodig een herstellende ingreep uit te voeren om de toevallige vochtoorzaak op te lossen en nadien nog te behandelen tegen opstijgend vocht. Laat u bij twijfel adviseren door een professional om zeker te zijn wat de oorzaak van het probleem is en hoe het best opgelost wordt.
Wanneer bij het bestrijden van optrekkend vocht met de Silcores RX80 Gel een bepaald gedeelte van de muur niet behandeld wordt, moet er een zogenaamde verticale barrière of verticale stop geplaatst worden.
Is er een gedeelte van de muur dat u niet wil behandelen met Silcores RX80 Injectiegel? U kan gedeeltes overslaan, maar dan moet u een verticale barrière of verticale stop plaatsen tussen de behandelde en niet-behandelde delen van de muur. Dat is een verticale reeks boorgaten in elke voeg tot minimaal 30 cm boven de hoogste vochtwaarbemingen.
Verticale barrières kunnen vochtindringing van het onbehandelde naar het behandelde metselwerk verhinderen. De techniek kan ook worden toegepast om uw woning te beschermen tegen het vocht in de muren van een aanpalend gebouw. Wanneer het gebouw naast het uwe niet behandeld is of wordt tegen opstijgend vocht, is de kans groot dat het vocht uit die muur zich van opzij een weg baant naar de uwe. Om dat te voorkomen plaatst u een verticale barrière.
Men spreekt van een vochtbrug wanneer vocht van de buitenmuur van een gebouw naar de binnenmuur trekt. Door onvolmaaktheden in het metselwerk dringt het water door tot aan de binnenzijde. Ook wanneer er bij spouwmuren puin ligt in de spouw tussen binnen- en buitenmuur, kan er een vochtbrug ontstaan.
Een vochtbrug kan de oorzaak zijn van verschillende problemen, zoals vochtplekken en schimmels. Een mogelijke oplossing is om de binnenmuur van een waterdichte laag te voorzien. Op die manier is het doordringende vocht niet meer zichtbaar langs de binnenkant van de wanden.
Er zijn een aantal methodes om optrekkend vocht in muren te blokkeren. Men kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een fysisch vochtscherm, zoals een soepele folie, te plaatsen. Het scherm voorkomt dat grondwater in de behandelde muur kan optrekken. Dat is zeker een doeltreffende behandelingsmethode, maar het vraagt wel om grote breekwerken.
Een andere manier is de injectie met een vochtwerend product. De meest bekende vormen van zo’n injectie zijn een vloeistof en een gel. De gel heeft als voordeel dat het behandelingsproces veel eenvoudiger en efficiënter verloopt dan wanneer men een vloeistof gebruikt. De gel is met andere woorden veel gebruiksvriendelijker voor de doe-het-zelver.
Een derde vorm van de vochtwerende injectie is het staafje, een soort van buisje dat men via boorgaten in de muur duwt. Het onderzoek naar dat staafje staat echter nog in zijn kinderschoenen en het aantal producenten ervan is beperkt. De effectiviteit van die methode is dus nog niet bewezen. Om die reden kiezen wij nog steeds voor de betrouwbare en doeltreffende gelconsistentie.
Na het injecteren van de muur met RX80 Gel kan u verder met de binnenafwerking van de muur. Ofwel maakt u gebruik van saneermortel die u kan aanmaken met de Silcores Saneermix, ofwel plaatst u een pleistermembraan, de Durabase Barrier Fleece.
Het pleistermembraan kleeft u tegen de muur met behulp van een kleefmortel. U kiest een product dat men ook kan gebruiken voor het plaatsen van badkamer- of douchetegels. Enkele voorbeelden van geschikte producten zijn Knauf Flex tegellijm, Mapei Keraflex of Omnicol PL79 Flex.
Voor u begint met het aanbrengen van de HG30 Gel, is het belangrijk dat u alles zorgvuldig afplakt. Met behlup van plastic folie en afplaktape pakt u ramen, deuren, vensterbanken,... in. Ook de ondergrond dekt u best af, vooral bijvoorbeeld klinkers of tegels van een oprit of terras. Hierbij is het belangrijk om te weten dat vooral blauwe hardsteen gevoelig is voor vlekken door HG30 gel, dus wees extra zorgvuldig als u dit materiaal afplakt.
Als u toch morst met de gel, moet u die onmiddellijk verwijderen. Naargelang de aard van de oppervlakte waarop u morst, gaat u iets anders te werk. Op glas of pvc kan u het product gewoon wegvegen met een doekje. Op klinker of tegel veegt u het product weg met een doek en spoelt u overvloedig na met water.
Op blauwe hardsteen is het belangrijk dat u het product onmiddellijk wegveegt met een doek en white spirit. Op dat materiaal maakt de HG30 gel zeer waarschijnlijk vlekken, dus snel handelen is de boodschap.