Berekeningsmodule
Opstijgend vocht

Bereken de benodigde hoeveelheid Silcores RX80 Gel tegen opstijgend vocht, uitgedrukt in cartouches.

Dikte muur: (in cm)
Aantal lopende meters:
(incl. verticale stops *)

* Verticale stops = Indien een deel van de muur niet behandeld moet of kan worden, voorzie dan een verticale barrière tussen het behandelde en niet-behandelde deel. Boor een verticale reeks boorgaten in elke voeg tot op minimaal 30cm boven de hoogste vochtwaarnemingen.

Bereken

Silcores SaneerMix

Werking saneermortel

Een saneermortel is een effectief middel om te verhinderen dat vocht en zouten zich verplaatsen naar de afwerkingslagen. De mortellaag vormt een waterdichte barrière tussen de zoutbelaste muur en de nieuwe bepleistering. Zo kunt u, na de behandeling van uw muur Met Silcores RX80 Injectiegel tegen opstijgend vocht, meteen verdergaan met de binnenafwerking. U hoeft niet te wachten tot de muur volledig uitdroogt, en u loopt geen risico op schade door het oude vocht of de overgebleven zouten. Na de droogperiode van de saneermortel kan u meteen verder met herpleisteren.

De Silcores SaneerMix bestaat uit hoogwaardige vulstoffen, polymeren en kunststofvezels die muren volledig waterdicht maken en bestand maken tegen temperatuurschommelingen en slijtage. De mortel is bovendien gemakkelijk om te verwerken en chemisch bestendig. Bij gebruik van de saneermortel moet u rekening houden met een ruimteverlies van 1-2cm per behandelde muur, te wijten aan de vereiste dikte van de laag saneermortel.

Een groot voordeel van de saneermortel is dat de muur nog steeds goed kan ‘ademen’, in tegenstelling tot bij een pleistermembraan. Omdat de muur nog voldoende ventileert, zal die ook sneller drogen dan wanneer hij volledig afgesloten wordt. 


Stappenplan

1. Voorbereiden

Voordat u de Silcores SaneerMix kunt aanbrengen op uw muren, moet u de ondergrond grondig voorbereiden:

 • Verwijder het pleisterwerk tot minimum 50 cm boven de vocht- en/of zoutwaarnemingen.
 • Verwijder loszittend metselwerk en vul de holtes op.
 • Verwijder uitstekende stukken en werk oneffenheden weg.

2. Bereiden

U gebruikt voor de bereiding van de hechtlaag en de mortellaag best een dwangmenger of een spiraalmixer met lage snelheid. Een betonmixer is niet ideaal omdat er dan geen kracht wordt uitgeoefend op de mortel, waardoor men meer water nodig heeft. Te veel water vermindert de sterkte en de kwaliteit van de mortel.

Kies ook steeds voor het juiste materiaal. Bij de saneermortel wordt rivierzand gevoegd met een maximum korrelgrootte van 3 mm. Dat wordt aangeduid als ‘0/3’. Gebruik zeker geen fijner rivierzand, want dan kunnen er scheurtjes ontstaan in de mortel. Zorg ervoor dat het zand droog is.

Voor het bereiden van de hechtlaag en de mortellaag kan u onderstaande recepten gebruiken. U maakt het mengsel steeds aan vlak voordat u het op de muur aanbrengt.
 

Hechtlaag:

 • Bereid eerst het aanmaakwater voor. Meng 4 delen water met 1 deel Silcores Hechtmiddel.
 • Meng 25 kg cement met 25 kg droog rivierzand en 1 verpakking Silcores SaneerMix (3kg).
 • Voeg het aanmaakwater toe en meng tot een vloeibaar mortel wordt bekomen.
 • Laat het mengsel 1 minuut rusten en meng opnieuw 1 minuut.

Mortellaag:

 • Meng 25 kg cement met 60 kg droog rivierzand en 1 verpakking Silcores SaneerMix (3kg)
 • Voeg zuiver water toe en meng tot een gemakkelijk verwerkbare specie.
 • Laat het mengsel 1 minuut rusten en meng opnieuw 1 minuut.

3. Plaatsen

Volg de onderstaande stappenplannen om achtereenvolgens de hechtlaag en de mortellaag op de muren aan te brengen.

Hechtlaag:

 • Bevochtig de muur meermaals met een spons of verstuiver, zodat de zuigkracht van de muur verdwijnt.
 • Breng de vloeibare hechtmortel aan met een kwast of borstel. Een laagje van 2 mm is ideaal.
 • Wanneer de hechtlaag begint op te stijven kan de eerste mortellaag worden aangebracht. Laat de hechtlaag nooit volledig uitharden voordat u met de mortellaag start.

Mortellaag

 • Breng de saneermortel aan op de muren met een plakspaan, met een dikte van 1 cm. De mortellaag zal op sommige plaatsen dikker zijn bij een oneffen muuroppervlak, maar daar hoeft u zich geen zorgen over te maken.
 • Maak het oppervlak effen met een bevochtigde spons wanneer de saneermortel opstijft.
 • Houd de muur minstens 5 dagen lang vochtig om een te snelle uitdroging te verhinderen. Zo voorkomt u barsten of scheurtjes in de mortellaag.


4. Herpleisteren

U kan starten met het herpleisteren of betegelen na 7 dagen. Zorg ervoor dat u enkele centimeters vrijlaat tussen de vloer en de bepleistering om een vochtbrug te vermijden. Indien gewenst kan u de muur na het bepleisteren onderaan aansmeren met saneermortel. Dat resulteert in een mooiere afwerking wanneer er geen plint wordt geplaatst.

Hoeveel heb ik nodig?

Hoeveel Silcores SaneerMix heb ik nodig